Почина идеологът на евтините полети

Американският икономист, направил възможно въвеждането на евтините самолетни билети, умря на деветдесет и три годишна възраст. Alfred E Kahn е известен най-вече като идейният баща на дерегулацията на авиокомпаниите в Съединените Щати – процес, стартирал по време на управлението на Картър, през 70-те .

Освен по-изгодните условия за потребителите, това решение е донесло и икономични затруднения на някои от утвърдилите се авиокомпании. Алфред Е. Кан беше също така преподавател по икономика в Cornell University в щата Ню Йорк.

Той вярваше , че решенията за таксите и качеството на предлаганото обслужване на публичните услуги трябва да бъде задача на на собствената им управа, без намесата на на държавата. Той е ентусиастът, събрал нужната подкрепа на силни личности, за да прокарат закона за де-регулирането на щатските авиолинии,при Картър.

Този закон отмени широка четиридесет годишна система за контрол, регулираща всички решения на превозвачите за цените на самолетните билети и дестинациите.

Премахването на контрола доведе до въвеждането на евтини самолетни билети, както и до мащабна и в някои случаи пагубна реформа на авиационната индустрия.

Известни имена в американската авиация, като Пан Ам, изчезнаха напълно, заради невъзможността си да се преорганизират към новата ера. Други банкрутираха в старанията си да смъкнат цените . Междувременно, заплатите и придобивките за служителите на утвърдените авиокомпании бяха сериозно редуцирани.

Професор Кан се смята за архитектът на нискотарифните авиокомпании. Неговите реформи направиха възможна появата на бюджетни превозвачи в САЩ, като Southwest и Jetblue.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *