Цените на самолетните билети и нискотарифните авиокомпании

Low cost превозвачите все повече оказват влияние и натиск и върху традиционните авиокомпании. Наличието на съществена разлика в цените понякога печели на нискобюджетните авиолинии дори клиенти от бизнес клиенти, пазар, който обикновено е запазен за традиционните авиолинии.

Стъпването на пазара на RyanAir, WizzAir, EasyJet, както и някои превозвачи, които са между традиционните и low cost, като например FlyNiki и Pegasus Airlines, карат старите компании да бъдат по-агресивни в предлагането си, да предлагат промоционални пакети или откровено да смъкват цените на самолетните билети.

Дори Bulgaria Air намали тарифите на самолетните билети на националните полети, като при определени условия може да си закупите билет Бургас - София или  Варна - София за 26 лева (в еднопосочно), цена конкурираща се дори автобусите и влаковете.

РайънЕр пък са компанията, която избра Пловдив и летище Круомово за първото в страната, до което да осъществява полети и по този начин отвори вратите на градът разположена на Марица към Европа. За сега полетите са единствено Испания и Англия, но на фона на отказването от много полети от и до Германските градове, заради по-високите данъци от 2011 година, има очаквания дестинациите на РаянЕър до Пловдив да се увеличат. Най-позната и най-голямата low cost авиокомпания в Европа не крие амбициите и си и към летище София, както и към полети до летище Варна и летище Бургас, но това едва ли ще се случи в рамките на тази година.

Low cost превозвачите не крият амбицията си да продават евтини самолетни билети и за по-дълги междуконтинентални полети. Италианската Meridiana EuroFly осъществява полети до Малдивите и Шри Ланка, Air Berlin летят до Ню Йорк, а Air Asia от Куала Лумпур до Лондон и Париж. Има и други, като Air Arabia, които имат удобни полети до почти цяла Азия от Истанбул и други дестинации в Близкия Изток.

WizzAir е най-широко представената нискотарифна авиокомпания в България , която лети от София до редица градове в Европа, а също така осъществява и полети от Варна и Бургас. Слуховете твърдят, че УизЕър имат интерес към полети и до летище Пловдив.

Като цяло, нискотарифните авиокомпании предлагат добра алтернатива за евтина почивка или пътуване.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *