Лидер сред смартфоните – Галакси серия на Самсунг

Позициониране

Никой не се ангажира да предскаже успеха на Galaxy S, а за такъв продукт тя достигна феноменално ниво на продажби. Моделът е абсолютен бестселър. Той повдига летвата на пазара на Android телефони, но причинява и вътрешни проблеми за Samsung. Никой не е разчитал на огромен успех, и като резултат, никой не можеше да предвиди, че търсенето на телефони ще се увеличи до небето. Фирмата не разполага с екрани SuperAMOLED. При техния дефицит производителят не може да реализира големи продажби. Търсенето на модела е голямо, а пък той не се намира в много пазари в достатъчни количества.

Една от мерките, предприети от Samsung е пускането на по-евтината версия на Galaxy S - модела i9003, който използва SuperClear TFT дисплей. Той е под-нивото на SuperAMOLED във всички отношения, но си остава един от най-добрите екрани на пазара. По този начин цената на i9003 с минимално количество памет е по-ниска от първоначалната на Galaxy S с около 100-120 евро, като разликата в цената с течение на времето ще се увеличи още повече. Това е добро предложение, което се възползва от популярността на оригиналния Galaxy S.

След обявяването на CES, когато NVIDIA първи показа новите решения за Tegra2, в частност, LG Optimus 2x, Motorola Atrix 4G, Motorola DROID Bionic, закономерно възникна въпросът, как може Samsung да отговори сдекватно на тези устройства? Изглежда, че двуядрените процесори ще са от водещите решения, като добра тактика за търговия.

Но пускането им на пазара все още не е практическа необходимост, тъй като няма подходящ софтуер, игри, и скоростта в типичните приложения не е толкова голяма. Но на CES от Samsung не се чува за такива планове. Причината е, че дружеството е искало да ограничи времето между обявяването на продукта и неговото появяване на пазара, за да могат потенциалните купувачи да получат това решение едновременно с конкурентите.

Да разчитат ли Samsung на успех на модернизирания си водещ апарат? Определено да, и няма предпоставки да се смята, че той не е успешен. Въз основа на продажбите на предишната машина, този модел ще привлече пазара към себе си. Той има няколко уникални характеристики, които в момента липсват при конкуренцията.
Първо – това е състезание в технологиите за създаване на екран. Новият SuperAMOLED + е подобрена версия на предишния дисплей, който дори не успя морално да остарее, а конкуренцията просто няма аналог. Защо е нужна тази надпревара не знам, но на екрана се вижда предимството на водещите апарати на Samsung. Това е една от силните страни. Харесва ми Galaxy S по качеството на екрана, но той не е толкова остър, както при iPhone 4, а картината не е толкова ясна и дори шрифтовете са леко замъглени. При новата версия SuperAmoled + остротата се увеличи на нивото на iPhone.

Втората функция не се прилага на практика през по-голямата част от времето, но дава добра основа за бъдещето. Това е двуядрения процесор. За любителите на технологията този процесор има определено предимство, като присъствието му дава допълнителен блясък на телефона. Но за повечето хора това не е необходимо все още. Реално безспорни ползи от наличието на такъв бърз процесор няма. От друга страна обаче, с течение на времето новите апарати ще имат все повече и повече програми, и тогава телефонът ще покаже своите възможности.

От гледна точка на технологията, първият Galaxy S много вдигна летвата. Това не е демонстрация на достигнатите технологии, а демонстрация на това как да се свържат всички най-нови технологии в атрактивен продукт. При S II , Samsung отиде още по-напред, това е първият телефон, който има поддръжка за Wi-Fi Direct, който не се нуждае от специален софтуер да работи с всеки компютър и от синхронизация на данните. Вашият телефон може да изпраща файлове чрез Wi-Fi. Има и редица допълнителни програми за тези, които не са запознати с други Android телефони, но това скоро ще стане стандарт.

Може да се каже, че приложените технологии ще бъдат използвани за дълго време (NFC, MHL, и т.н.). Те са внушителен брой. Без никакви спънки, Samsung създадоха водещ продукт без забележка в детайлите. За съжаление на пазара не съществува друг продукт, сходен по характеристики и общ капацитет. Най-близо до Samsung Galaxy S II са апаратите NVIDIA Tegra 2, но те обикновено са с много по-лоша камера, с по-голям размер са, и дисплеят е много зле. Изненадващо е, че Samsung създадоха водещ апарат с отлично съотношение цена / качество за сегмента.

След една година апаратът по функционалност ще остане на равно с най-добрите решения, той няма да бъде засенчен от другите модели, въпреки че ще има по-интересни решения от различните компании. Този продукт се позиционира като водещ в дългосрочен план. Това е модел, който се купува с цел промяна на телефона за дълго време. Продължителността на живота на това устройство за по-голямата част от пазарите и потребителите ще бъде максимална.

Трябва да се отбележи че Sensation е модел на HTC, който технически е много подобен на Galaxy II (двуядрен процесор, 1.2 GHz, но по-лоша камера, по-малко вътрешна памет, по-простичък екран). Този модел печели с присъствието на Sense 3.0 обложката си, но в технологично отношение предимството е на страната на Samsung. Във всеки случай и двата модела изглеждат много привлекателни, и изборът между тях ще бъде сравнително труден.

Позиционирайки телефона си като лидер, Samsung определя нишата на потребителите, преди всичко за тези които, купуват най-новите и най-добрите решения на пазара. Разбира се, това се отнася и за техния мобилен телефон. Втората и най-забележителна категория потребители, това са технологичните ентусиасти (маниаци). Тези, на които не им е безразлично това, колко мощен телефон притежават.

За тях, този модел предлага печелившата комбинация, защото у другите няма нищо сравнимо по отношение на технологията. Но и за практичните купувачи това е един интересен модел, тъй като с течение на времето можете да бъдете сигурни, че ще остане адекватен и няма да се нуждае от подмяна.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *