Уеб директория – що е то?

Преведено от Уикипедия, безплатната енциклопедия

Уеб директория или линк директория е директория в Световната Интернет Мрежа (WWW).

Тя специализира в линкването към други сайтове и категоризирането на тези линкове.

Уеб директорията не е търсачка и не показва списък с уеб страници базиран на ключови думи; вместо това, тя показва сайтовете подредени в категории и под-категории.

Категоризирането обикновено се базира на целия уеб сайт, вместо една страница или множество ключови думи, и сайтовете обикновено се ограничават до добавяне само в няколко категории.

Уеб директориите позволяват собствениците на сайтове директно да предложат техния сайт за добавяне, на редактори, които преглеждат предложенията за одобрение.

RSS директориите са подобни на уеб директориите, но съдържат колекция от линкове към RSS бюлетини, вместо линкове към уеб сайтове.

Обсег на списъка

Повечето директории са на обща тематика и представят уеб сайтове в голям обсег от категории, региони и езици. Също така има нишови директории (за конкретна ниша), които се фокусират в ограничен брой региони, един език или специални сектори. Един тип нишова директория с голям брой уеб сайтове са директориите за пазаруване. Директориите за пазаруване (shopping directories) специализират в представянето на комерсиални сайтове, за електронна търговия.

Примери за популярни уеб директории на обща тематика са Yahoo! Директорията, Проекта “Отворена директория” (ODP).

ODP е със значителни размери, поради подробното категоризиране, големия брой списъци и безплатната за употреба база данни, предоставяна за други големи директории и търсачки.

Въпреки тези факти, продължават дебати относно качеството на директориите и техните бази данни, тъй като търсачките използват съдържанието на ODP без реално да я интегрират в сайтове, а за лична употреба.

Имало е много опити разработването на директория да се направи по-просто, като употребата на автоматизирано добавяне на тематични линкове чрез скрипт, или голям брой свободни PHP портали и програми.

Преди 2-3 години, появата на социален софтуер (мрежи за споделяне на сайтове) създаде тенденции за задълбочаване на категоризирането, с начело Амазон.ком, въвели етикети (tags) на продуктовите страници.

Различните директории имат различни методи на добавяне на вашия сайт в списъка, което често зависи от цена или услуга в замяна за добавянето:

  • Безплатно добавяне – няма такса за преглеждане и включване на сайта в списъка,
  • Реципрочен (обратен) линк – трябва да се постави обратен линк към директорията някъде из сайта, който е добавен,
  • Платено добавяне – еднократна такса се заплаща за преглеждане/включване на сайта,
  • No follow – има rel=”nofollow” атрибут на добавения линк, което премахва всякаква тежест от него в очите на търсачките;
  • Акцентирано показване – линка получава специална позиция в дадена категория (или няколко) или други секции на директорията, като началната страница.
    Понякога се нарича спонсорирано показване.
  • Наддаване за позиция – където сайтовете в списъците се подреждат според наддаване от собствениците им.
  • Партньорски линкове (афилиейт) – където директорията получава комисионни за препратените клиенти от сайтовете в списъка.

Човешки директории

Директориите редактирани от хора биват създадени и поддържани от редактори, които приемат линкове, на базата на правила за съответната уеб директория.

Често човешките директории са цел на оптимизатори (хора, занимаващи се с оптимизация за търсачки), защото линкове от авторитетни източници ще подобрят класирането им в търсачките. Някои директории може да попречат на търсачките да оценят представения линк, използвайки пренасочвания и nofollow атрибути, както и други техники.

Много човешки директории, включително ODP и Word Wide Web Virtual Library, се редактират от доброволци, които често са експерти в дадените им категории. Тези директории понякога се критикуват, поради големите закъснения в приемането на предложените линкове, за съдържанието на манипулативни организационни структури или спорове между въпросните редактори.

В отговор на тези критики, някои директории на доброволни начела са интегрирали Wiki технология, за да позволят редактирането на директорията да става от по-обширно общество (поемайки риска да представят по-ниско качествени или неясни записи).

Друга посока, в която са поели някои уеб директории е модела за платено добавяне. Този метод позволява на директорията да предложи навременно одобряване и, като цяло, по-малко списъци заради платения модел. Те често предлагат допълнителни опции за представяне за да подобрят списъците, включвайки акцентови списъци, и допълнителни линкове към вътрешните страници на включения сайт.

Типично за тези опции е да имат допълнителна такса, но предават значителна помощ и популярност на сайтовете и техните страници.

В днешно време добавянето на уеб сайтове в уеб директории се счита за стандартна SEO (оптимизация за търсачки) техника за да могат уебмастърите да получат все така важните входящи линкове. Едно отличително качество на добавянето в директории е, че не може да бъде напълно автоматизирано, както добавянето в търсачките. Ръчното предлагане на линкове е досадна и поглъщаща времето работа и често се прехвърля на трети лица от уебмастърите.

Директории с наддаване за позиция

Директориите с наддаване за позиция са също така известни като уеб директории с наддавания. Те са уеб директории с платен модел, където списъците с уеб сайтове се подреждат според наддаванията на собствениците на линковете. Те са специални с това, че колкото повече плаща човек, толкова по-нагоре в списъците отива. С по-високото позициониране уеб сайта става по-добре видим и повишава шансовете си, че посетителите на директорията ще посетят неговия сайт.

Има PHP скриптове (безплатни и платени) за управление на уеб директория с наддавания.

Такива са phpLinkBid (платен), Link Bid Script (безплатен), Astanda Directory Project (ADP) с модифицирана версия на phpLD (php Link Direktory).

Директории с автоматизирано добавяне

В директориите с автоматизирано добавяне, човешката редакция се заменя с автоматизирано обработване на заявките, което изисква специална технология за категоризиране и филтриране на уеб сайта. Такава задача е подобна на Класифициране на документи, което е една от програмите за учене на ofmachine технологии.

бутон за споделяне